LAAT JE HEM STAAN OF SAMEN OP PAD?

Jij maakt het verschil
Zoeken

Wat is Qi Gong?

Stressvrij je weekend starten? Iedere vrijdagavond van 20:00 tot 21:00 verzorgt Diny een les Tai Chi/Qi Gong. Deze lessen bevatten elementen uit Qi Gong, Tai Chi Chuan en Tai Chi. Maar wat is dat eigenlijk? En wat kan het voor jou betekenen? Ontdek het in een driedelig blog. Vandaag deel 1: Qi Gong.


Wat is Qi Gong?

Qi Gong is een belangrijk onderdeel van de Traditionele Chinese Gezondheidsleer. Letterlijk betekent het: oefening van de energie. Het waarnemen en bestuderen van de natuur en alles wat daar in beweegt (ook de mens) heeft eeuwen geleden in China tot de ontdekking geleid dat alles bestaat uit energie.


Alles bestaat uit energie

De zon is energie, het licht van de zon is energie. Jij bent energie, wat je doet is energie, wat je eet is energie, wat je denkt is energie. En al die energie is met elkaar verbonden en heeft daardoor invloed op elkaar.


Energie kan heel vluchtig zijn zoals een zuchtje wind, een uitademing, een aura, een meridiaan of een chakra. Energie kan ook een vaste vorm aannemen zoals een dier, een plant, een boom, een tafel, de mens. Verder vind je energie in de vorm van een emotie. Als iemand vrolijk is, voel je die vrolijkheid.


Gezond & in balans

Wanneer de energie in je lichaam en daar omheen in balans is, voel je je gezond. Je hebt een keuze wat je doet met de energie om je heen. Je kunt de energie bijvoorbeeld binnenlaten. De vrolijkheid van een ander maakt dan dat je zelf ook vrolijk wordt.


Soms wil je energie -in welke vorm dan ook- niet binnen laten komen. Dan bescherm je jezelf daartegen door je af te sluiten of de energie letterlijk de rug toe te keren.


Wat is de oefening van de energie?

De oefening van de energie is het natuurlijk laten stromen van je energie door middel van bewegingen. Deze bewegingen zijn terug te vinden in de natuur.


Om je energie gericht te laten stromen, is het nodig je bewust te zijn van je energie. Daarom

zijn de Qi Gong bewegingen heel langzaam en vloeiend. De beweging wordt het doel wat ons de ruimte geeft om aandachtig en bewust te worden.


Wat is het positieve effect hiervan?

Waar je aandacht is, is je energie. Je bloed stroomt daarheen. Dit zorgt voor voeding, zuurstof en afvoer van afvalstoffen. Je voelt je goed!


Het bewegen van je ledematen activeert de meridianen (je energiebanen). Daarom is bewegen niet alleen belangrijk voor het trainen van spieren en gewrichten, maar ook voor het doorstromen van de meridianen (orgaanfuncties).


In onze handen en voeten komen de meridianen meer aan de oppervlakte, zodat daar de energie beter te voelen en te sturen is. Vaak wordt bij Qi Gong-oefeningen de aandacht naar de handen en voeten gebracht om daar gebruik van te maken.Meer weten?

Kom op vrijdagavond naar Het Sporttheater in Made en ervaar wat Tai Chi/Qi Gong voor jouw lijf betekent. De proefles is gratis en kun je hier aanvragen. Ben je al lid? Boek dan jouw les met de app. Naast Qi Gong/Tai Chi bestaat het Body & Mind programma uit Hatha Yoga en Pilates.


Lees ook deel 2: Wat is Tai Chi Chuan?Tip: Fitte medewerkers maken een fit bedrijf. Informeer naar onze aantrekkelijke mogelijkheden voor bedrijfsfitness.