LAAT JE HEM STAAN OF SAMEN OP PAD?

Jij maakt het verschil
Zoeken

Wat is Tai Chi?

Diny Thiemann verzorgt het Body & Mind programma van Het Sporttheater. Begin je weekend relaxed en volg de lessen Tai Chi/Qi Gong. Deze lessen bevatten elementen uit Qi Gong, Tai Chi Chuan en Tai Chi. Maar wat is dat eigenlijk? En wat kan het voor jou betekenen? Je leest het in het laatste deel van dit driedelig blog.


Wat is Tai Chi?

In tegenstelling tot Qi Gong en Tai Chi Chuan is Tai Chi geen bewegingsvorm. Vrij vertaald betekent Tai Chi “het bereiken van het hoogst bereikbare”. Dit doe je door TAO -je weg- te volgen.


Om dit te kunnen bevatten is het belangrijk om de fundamenten van de Chinese Natuurfilosofie zo goed mogelijk te begrijpen. De Chinese taal is, in tegenstelling tot ons alfabet, opgebouwd uit beeldtekens, zo’n 50.000 verschillenden.


Chinese Natuurfilosofie

Een voorbeeld uit het Chinese alfabet toont aan dat Chinezen zorgvuldige waarnemers zijn en géén theoriebouwers. Kijk maar:


Dit beeldteken betekent mens (spreek uit: Rén).

Het is het samengaan van 2 strepen; man en vrouw.


Dit beeldteken betekent hemel (spreek uit: Tian).

Het teken vormt een dak boven de mensen.


De Chinezen vinden de rechtstreekse ervaring erg belangrijk. Denken en beleven, rationaliteit en voelen, worden veel minder gescheiden dan in de westerse wetenschap.


Schrijftaal & TAO

De schrijftaal is een kunstvorm op zich, die aansluit op TAO. TAO is een oer concept dat al 4.000 jaar oud is. Pas rond 300 voor Christus is dit concept op schrift gesteld.

Het Taoïsme gaat hoofdzakelijk over de praktijk van het leven en niet over de denkwijze zelf. Het is dus geen filosofie -in westerse zin- maar eerder een levenswijze of kunst.


TAO Strofen

De 2 onderstaande strofen illustreren TAO. Ze dateren ongeveer rond de 4e eeuw voor Christus.


De grote geest omvat

de kleine geest ontleedt.

Het grote woord is verlichtend

het kleine woord is praatziek.

~ Zhuang-Zhu


Wie naar kennis streeft

leert dagelijks bij

Wie naar Tao streeft

leert dagelijks af

                  ~ Lau-Tse


Ervaar & voel wat het jou brengt

In een Taoïstische levenswijze is het intuïtieve en de ervaring dus heel belangrijk. Het teruggaan naar je eigen zijn, door de natuurlijke weg (TAO) niet tegen te werken, maar juist te bewandelen, zo kun je Tai Chi bereiken.


In de lessen bij Het Sporttheater beoefenen we voornamelijk Qi Gong, afgewisseld met oefeningen uit de Tai Chi Chuan. We doen dit op een Taoïstische wijze; de ervaring en voelen wat het je brengt is het belangrijkst.Je bent van harte welkom! Leden boeken een les via de app.


Hao LaDit artikel is het derde en laatste artikel uit de reeks. Lees ook:Nog geen lid van Het Sporttheater?

Naast een gevarieerd Body & Mind Programma biedt Het Sporttheater ook:

  • Small Group Personal Training

  • Personal Training

  • 5 fundament workshops voor een gezonde leefstijl

  • Voedingsadvies

  • Massages

  • Thema-schema's

Klik hier voor meer informatie en vraag jouw gratis proefles aan.