LAAT JE HEM STAAN OF SAMEN OP PAD?

Jij maakt het verschil
Zoeken

Wat is Tai Chi Chuan?

Onspannen genieten van je weekend? Dat lukt zeker na de les Tai Chi/Qi Gong. Deze lessen bevatten elementen uit Qi Gong, Tai Chi Chuan en Tai Chi. Maar wat is dat eigenlijk? En nog belangrijker: wat kan het voor jou betekenen? Je leest het in deel 2 van een driedelig blog.Wat is Tai Chi Chuan?

Tai Chi Chuan behoort tot de Chinese krijgskunsten. De officiële naam hiervoor is Wu Shu. Wu betekent lichamelijke bewegingen voor zelfverdediging. Shu betekent techniek of kunst.


Er zijn 2 soorten Wu Shu scholen


1.  De externe of uiterlijke school.

Deze school is meer boeddhistisch van oorsprong, de nadruk ligt op het gevecht. Er zijn ongeveer 1.500 verschillende stijlen.


2.  De interne of innerlijke school

Deze school is taoïstisch van oorsprong, de nadruk ligt op het ontwikkelen van de innerlijke kracht. Er zijn 3 hoofdstijlen en Tai Chi Chuan is de meest zachte school. Hierbij neemt het gezondheidsaspect de voornaamste plaats in en is - zeker in het westen- het martiale aspect vrijwel verdwenen. Zowel binnen als buiten China is Tai Chi Chuan de populairste Wu Shu vorm.


De 8 bouwstenen van Wu Shu

Iedere stijl, dus ook de Tai Chi Chuan, bestaat uit dezelfde bouwstenen; de 8 bouwstenen van Wu Shu. Elke bouwsteen heeft ook een effect op de psyche van de beoefenaar. De stijl maar ook de afzonderlijke leraren bepalen welke bouwstenen de meeste aandacht krijgen.


Dit zijn de bouwstenen van Wu Shu met daarbij het effect op de psyche:


1.  Timing: het bepalen van het juiste moment is van belang voor het uitvoeren van de vorm. Bij een juiste timing bereik je een optimaal effect (ontwikkeling van het gevoel).


2.  Houding: wanneer de houding juist is, onderlichaam geaard, bovenlichaam zo soepel als de takken van een boom, kruin naar de hemel gericht, kan de energie vrij stromen. Je kunt je energie optimaal verdelen tussen de binnenwereld en de buitenwereld (ontwikkeling van de weerbaarheid).


3.  Uithoudingsvermogen: de conditie moet een minimaal niveau hebben om de vorm te kunnen uitvoeren. Vermoeidheid kan het denken en het gevoel verstoren (ontwikkeling van de wilskracht).


4.  Lenigheid: een bepaalde graad van soepelheid is vereist om de vorm te kunnen uitvoeren, het helpt datgene te doen wat we van plan zijn (ontwikkelt flexibiliteit).


5.  Kracht: vooral in het begin wordt er veel van je beenspieren geëist. Momenten van kracht zijn noodzakelijk om rust en ontspanning te begrijpen (ontwikkelt denkkracht).


6.  Snelheid: (of traagheid) om de soepelheid beter tot zijn recht te laten komen wordt de vorm soms zeer snel uitgevoerd (of zeer langzaam). Bij Tai Chi Chuan voor zelfverdediging zijn snelheid en reactievermogen noodzakelijk wanneer je op iedere situatie adequaat wilt reageren (ontwikkelt alertheid).


7.  Coördinatie: de bewegingen worden tegelijkertijd door het hele lichaam uitgevoerd. Dit vereist een groot coördinatievermogen, het is de vaardigheid waarop de techniek is gebaseerd. Zonder coördinatie wordt iedere beweging chaotisch (ontwikkelt inzicht en overzicht).


8.  Evenwicht: misschien wel de belangrijkste component waar heel de Tai Chi Chuan vorm op stoelt. Het is een voorwaarde waar iedere Wu Shu vorm aan moet voldoen. Een goed evenwicht bevordert de natuurlijke balans in het lichaam tussen de Yin en de Yang energie (ontwikkelt geestelijk evenwicht en beheersing).


Waarom Tai Chi Chuan?

Het trainen van het lichaam gebaseerd op waarnemen en voelen heeft een heilzame uitwerking op lichaam én geest. Het op een Tai Chi Chuan manier omgaan met de hiervoor genoemde bouwstenen werpt automatisch vruchten af. Op deze wijze leidt lichamelijke lenigheid tot geestelijke lenigheid.


Werken aan jouw lenigheid?

Kom op vrijdagavond naar Het Sporttheater en ontdek wat Tai Chi Chuan voor jou kan betekenen. De lessen zijn zo ingericht dat je op eigen tempo en met je eigen vaardigheden kunt instromen.


Ben je al lid van Het Sporttheater? Boek de les in met je app. Nog geen lid? Je bent van harte welkom. Klik voor meer informatie en boek een gratis proefles.


Gelijk verder naar deel 3: Wat is Tai Chi

Deel 1 gemist? Lees: Wat is Qi Gong