top of page

Leg de lat niet zo hoog!


Leg de lat niet zo hoog.


Klink misschien raar als ik dat zeg, omdat ik juist vind dat je groot mag dromen!

Toch is er een verschil tussen grote dromen hebben en je doelen stellen. Een droom is visualiseren hoe je wil dat je toekomst eruit gaat zien. Dit zijn de beelden die je voor je ziet.

Neem als voorbeeld een atleet die graag wereldkampioen hoogspringen wil worden. Dan is zijn droom dat hij met die medaille om zijn nek op het podium staat. Zijn doel is om het huidige wereldrecord te verbeteren.


Als hij begint zal hij de lat eerst zodanig leggen, dat hij erover kan springen en

aan zijn techniek kan werken. Als zijn techniek goed genoeg is, zal hij de lat steeds iets hoger kunnen leggen en komt hij steeds dichter bij zijn doel. Toch zal hij zijn techniek steeds verder moeten verfijnen; wellicht een betere trainer in de arm nemen, betere materialen aanschaffen om zo telkens de lat een beetje hoger te kunnen leggen.


Ik merk dat jongeren wel durven dromen, maar de lat in één keer te hoog leggen en daardoor niet die oefeningen en training ervoor over hebben. Stel dat de beginnende atleet die lat op het huidige wereldrecord zou leggen en dan proberen daar overheen te springen, dan zal hij snel de moed verliezen omdat hij er telkens onderdoor vliegt. Het valt mij op dat veel jongeren dit ook doen. Leg de lat op een acceptabel niveau zodat je erover heen kan springen! Dat geeft een geweldig gevoel. En houd dit gevoel vast en versterk het, door de lat telkens wat hoger te leggen!


Ik trek graag de vergelijking met de natuur. We hebben twee katten. De oudste heeft jarenlange ervaring met het vangen van vogels en muizen. De kleine is een paar maanden oud, maar zijn aandacht wordt ook regelmatig getrokken door een vogel. Hij merkt dat de vogel m nog te snel af is. Toch blijft hij het proberen en ik weet zeker als hij voldoende blijft oefenen dat hij later ook zijn eerste muis of vogel gaat vangen. Tot die tijd blijft hij met veel plezier zijn jachtinstinct verbeteren en heeft hij succes met het vangen van motjes of hommels in het gras!


Dream big, work hard and never give up!

Groetjes Johan


Boek nu de workshop van Johan bij Het Sporttheater

bottom of page